SOS linija u septembru primila 256 poziva

Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici prošlog mjeseca primila je 256 poziva, od čega su u 28 slučajeva procijenili da su žrtve potencijalno bile u opasnosti, saopstila je koordinatorka te linije Ivana Pejović.

Prošle sedmice javnost je šokirala vijest o tragično nastradaloj Biljani Kršikapi iz Nikšića, majci petoro djece, koju je usred dana, na ulici, pištoljem usmrtio bivši suprug. Ona ga je ranije više puta prijavljivala za nasilje u porodici, a nakon njene smrti više nevladinih organizacija apelovalo je na nadležne da budu obazriviji u reagovanju na prijetnje nasilnika.
Koordinatorka Pejovic iz SOS linije kaže da je važno u ovoj priči vjerovati žrtvi.

“Žrtva je ta kojoj se uvijek vjeruje, jer ona najbolje poznaje nasilnika i svjesna je na što je sve spreman. Ako žrtva na pitanje „da li mislite da bi vaš suprug bio spreman da vas ubije“ ili „šta bi mogao da uradi kada bi vas vidio ili pronašao“, odgovori da je spreman da je ubije, to nije onda samo na nivou njene priče. To predstavlja alarm za sve institucije sistema da zaista povjeruju u sve što je rekla i da preduzmu mjere iz njihove nadležnosti kako ne bi došlo do mogućeg eskaliranja njegovog nasilja”.

Prema njenim riječima, institucije ne poznaju nasilnika, ali žena koja sa njim živi 20 ili 30 godina odlično zna na šta je ta osoba spremna.

Pejović objašnjava da u Nacionalnoj SOS liniji nakon poziva žrtvi postavljaju set obaveznih pitanja na osnovu kojih procjenjuju analizu rizika.

“Prvo što radimo je emocionalna podrška i povjerljivi razgovor. Pitamo u čemu je problem, da li je do sada tražila pomoć. Nakon toga uradi se analiza rizika. Postavljamo pitanje, da li je pokušao da je guši, da li je imao vatreno oružje, da li je progoni, da li je eskaliralo nasilje u posljednjih godinu i u kom intenzitetu. U tim situacijama kao organizacija nastupamo tako da poštujemo integritetet i autonomiju žrtve”, objašnjava Pejović.

Kako dodaje, nasilje ne mogu prijaviti bez saglasnosti žrtve, a nakon toga upoznaju institucije o slučaju.

Ostavi komentar