Konferencija za preduzetnike u oblasti zaštite i zdravlja na radu

U prostorijama organizacije NVO Centar kreativnih vjestina, danas je realizovana konferencija za preduzetnike ali i ostale aktere u oblasti zaštite i zdravlja na radu, kako bi se zajedničkim razmatranjem postojećeg stanja došlo do konkretnih rješenja kako u pogledu zakonodavstva tako i u pogledu primjene dobrih praksi kojima će se doprinijeti smanjenju broja povreda na radu.

Kroz razne primjere sa terena, saznali smo da kako radnici tako i sami građevinski preduzimači (što se tiče sjeverne regije), ne preduzimaju u potpunosti sve potrebne mjere za adekvatnu bezbjednost radnika na gradilištima.

U tom smislu, prisutni su se slozili da svi zajedno trebamo dati svoj maksimalni doprinost, prije svega u promjeni percepcije samih radnika ali i preduzetnika o povećanju bezbjednosti radnika na gradilištima i potpunu primjenu i postovanje zakonskih odredbi.

Preduzetnici se trude da ispune sve zakonske regulative, dok veliki broj radnika svjesno ne poštuje mjere zaštite na radu, ali ima i slučajeva da preduzimači fiktivno izdaju papire koje su radnici dužni da potpišu da su sve mjere zaštite od strane preduzimača sprovedene, što cesto u praksi nije slucaj.

Zaključak same konferencije, jeste da je postojeci Zakon o zastiti na radu dobar, ali da se u istom traže nedostaci kako bi se izbjegle zakonske obaveze, pa ga u pojedinim segmentima treba promjeniti i preciznije definisati.

Ostavi komentar