Uključivanje RAE populacije u obrazovni i zdravstveni sistem

Okrugli sto na temu „Uključivanje RAE populacije u obrazovni i zdravstveni sistem“, održan je danas u prostorijama nase organizacije, i na istom su učestvovali predstavnici RAE populacije iz opštine Berane.

Kroz interaktivnu komunikaciju mogli su se cuti brojni problemi sa kojima se Romi susrecu u svakodnevnom zivotu ali i u visegodisnjem periodu. U obrazovnom smislu, jedan od glavnih problema jeste jezička barijera, jer romska djeca uglavnom govore maternjim romskim jezikom a u školama ne postoje kadrovi koji bi mogli prevoditi nastavnom osoblju njihov jezik kako bi ih bolje razumjeli.

Romi su istakli da u skolama nema ili ima iskljucivo malo nastavnog kadra romske populacije koji je angazovan da radi sa njihovom ciljnom grupom, pa su u tom smislu romska djeca slabo zainteresovana za sticanje znanja ili daljeg obrazovanja.

Kada je zdravstveni sistem u pitanju, jedan od znacajnijih problema je taj sto odredjeni broj RAE populacije nema zdravstvene knjižice i samim tim osim pregleda u urgentinim centrima ne mogu da ostvare pravo na dalje liječenje.

Evidentirani su i problemi prilikom porođaja Romkinja koje nemaju lična dokumenta i onda su prinuđeni da koriste tuđa a samim tim dovode sebe u još veći problem tokom daljeg ostvarivanja svojih gradjanskih prava.

Aktivnost je relizovana u okviru projekta “Daj(e) se na znanje – bolje obrazovanje Roma” koji je podržan od strane Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Ostavi komentar