Mogućnosti daljeg školovanja za REA populaciju

Za učenike zavrsnih razreda romske i egipcanske populacije, danas je u prostorijama nase organizacije održana promocija srednjih stručnih škola koje se nalaze na teritoriji opštine Berane a koje bi trebale biti dalji korak u školovanju nakon završetka osnovne škole.

Sa učenicima smo razgovarali o značaju obrazovanja, pravima i obavezama obrazovanja kao i obrazovnim profilma. Takođe, objašnjeno im je na koji način i kako mogu ostvariti upis u srednje škole.

Kod veceg broj djece koja su danas prisustvovala predavanju postoji volja da završe školu jer veruju da će tako doći do boljeg života. Iako veliki broj romske i egipcanske djece i upiše školu, ne završe je svi, jer je pojedini u međuvremenu napuste. Kao jedan od glavnih razloga naveli su nedovoljno poznavanje zvaničnog jezika nastave kao i nepovoljan socio-ekonomski položaj porodica iz kojih dolaze.

Kako do toga ne bi dolazilo, neophodna je podrška, pomoć i razumijevanje škole, lokalne uprave, roditelja djece romske i egipćanske nacionalnosti i njihovih zajednica, kao i predstavnika sektora obrazovanja, socijalne zaštite i zdravstva.

Aktivnost je sprovedena u okviru projekta „Daj(e) se na znanje – bolje obrazovanje Roma“ koji je podržan od strane Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Ostavi komentar