Sramota: Direktorica Centra za kulturu bez kulture

Dok građani Berana grcaju u problemima i bore se za preživljavanje, pojedini lokalni funkcioneri poput direktorice JU Centar za kulturu Slobodanke Ivanovic, ponašaju se krajnje neodgovorno i bahato i time potcenjuju zdravu pamet građana, cijim je inace glasovima dosla na vlast.

Naime, dana 28.01. tekuce godine u vecernjim casovima u prostorijama Centra za kulturu, prikazivala se predstava poznatog glumca Milana Gutovica, pod nazivom „Obicno vece“. Nakon kupovine karata (koje nisu bile numerisane), nekoliko gradjana izrazilo je želju da sjedne na balkon, ali su ostali neprijatno iznenadjeni, kada su u pokusaju da otvore vrata, ustanovili da su ista zakljucana i da ne mogu uci unutra.

Nakon, usmenog obracanja jednom od zaposlenih u Centru za kulturu, zasto su vrata balkona zakljucana i da li može da ih otvori, isti je odgovorio, da za to nema ovlascenje i da gradjani moraju da se obrate direktorici. Jedan od tih gradjana bio sam i ja, pa na savjet kljucara odlazimo do kancelerije direktorice, koju jedva i da smo vidjeli od duvanskog dima koji je u tom trenutku (bukvalno) kuljao iz njene kancelarije.

Na nase pitanje, zasto su vrata od balkona zatvorena i da li ista mogu da se otvore (kako bismo zauzeli mjesto), direktorica grubo odgovara da su „vrata zatvorena, jer ona tako kaže“. Na nase dalje insistiranje, da karte nisu numerisane i da valjda imamo pravo da sjednemo gde god hocemo, direktorica ne ustajuci sa udobne kozne fotelje (koju kuci sigurno nema) i ne ispustajuci cigaretu (sto je povreda radnih obaveza i kaznjivo po zakonu), ponovo grubim obracanjem odgovara, da se vrata od balkona nece otvoriti dok se sva mjesta u parteru ne popune, ponovivsi da je ona tako rekla i da ce biti „kako ona hoce a ne kako pojedinci žele“.

karta konacno

                                       Karta za predstavu "Obicno vece" koja nije numerisana

Zacudjeni takvim ponasanjem a jos vise odgovorom, upitali smo direktoricu da li postoji neki Pravilnik o tome gdje ko mora da sjedi ili je to njena licna volja, kao i to da li je upoznata da na radnom mjestu ne smije da koristi cigarete, dobili smo drzak odgovor, da ne postoje pravila i da su „jedina pravila ona koja ona odredi“, a sto se tice cigarete „to ne vazi za nju“.

Vidjevsi ponasanje koje je krajnje nedolicno za jednu direktoricu, okrecemo se i napustamo njenu kancelariju. U medjuvremenu, jedan od kljucara otvara vrata balkona (za neke njegove poznanike) pa sticajem okolnosti i nas nekoliko „obicnih smrtnika“ uspijevamo uci unutra.

Medjutim, nekoliko trenutaka kasnije, direktorica takodje dolazi da gleda predstavu (ali ne ide da popuni prazna mjesta u parteru, kako je nas gradjane savjetovala) vec zauzima centralno mjesto na balkonu. I ne samo to, vec u svojoj pratnji dovodi jos par svojih prijatelja koji sjedaju odmah do nje. Naravno, sve vrijeme pomenuti vratar zakljucava i otkljucava vrata, dozvoljavajuci da se na balkonu smjeste samo blizi prijtelji, rodbina i zaposleni u lokalnoj upravi, dok za druge „obicne gradjane“, tamo nije bilo mjesta.

Uzevsi navedeno u obzir, nesumljivo proizilazi da je direktorica Centra za kulturu Slobodanka Ivanovic, namjerno i svjesno propustila da preduzme radnje koje je bila dužna da preduzme (shodno njenim ovlascenjima i obavezama) i na taj nacin jasno stavila do znanja, kako smatra da je Centar za kulturu njeno privatno vlasnistvo.

Pomenuto, samo jos jednom ukazuje na ponižavanje gradjana i pokazivanje samovolje ove vlasti, koja bi da narod dijeli na gradjane prvog i drugog reda. Medjutim, mi porucujemo da to necemo dozvoliti i da cemo se sa pojedincima, (kao sto je direktorica Centra za kulturu, koju poreski obveznici svakog mjeseca placaju, sa nesto vise od 700 evra) boriti na svaki pravno dostupan nacin. Na kraju, to i jeste posao civilnog sektora, da uvijek bude kriticar drustvenog stanja i bude na strani potistenih i uvrijedjenih a protiv obijesti i samovolje pojedinaca.

IZVRSNI DIREKTOR
Slobodan Tomasevic

 

Ostavi komentar