Kazniti nesavjesne građane koji otpad bacaju pored kontejnera

Jedan broj nesavjesnih građani Berana ne baca smeće u kontejnere, već nasred ulice i na travnate površine, pa dio oko kontejera liči na deponiju.

Takvi gradjani smeće bacaju u pokretu, jer im je izgleda teško “pogoditi” kontejnere koji su često polu prazni, dok đubra oko njih ima na sve strane.

Generalno problem je u neodgovornim pojedincima koji ostavljaju sut i drugu vrstu otpadi u kesama pored kontejnera, umjesto da ih bace u kontejnere u kojima ima dovoljno mjesta da prime kese sa smećem.

Ne branim radnike JP “Komunalno”, ali je cinjenica da oni moraju da odnose smeće iz kontejnera (a ne ono oko kontejnera). Djubre oko kontejnera, nisu razbacali radnici JP “Komunalno”, vec ugledni gradjani iz okolnih kuca.

Neodgovorni građani stvaraju ruglo, pa je ovo definitivno problem kojim će se morati pozabaviti organi lokalne uprave koji su nadležni za komunalni otpad i nivo javne higijene u Beranama. I to na nacin sto se moraju novcano kazniti.

Interesantno je da naši građani često putuju u zemlje Evropske unije gdje postoje pravila ponašanja koja naši građani poštuju. Problem je što se ista pravila ne poštuju i ovdje kod nas, već se ti isti gradjani ponašaju bahato i nodgovorno (jer znaju da nece biti kaznjeni).

Recimo, vlasti u Njemackoj su stali na kraj balkanskim primitivcima na nacin sto njihove komunalne sluzbe pretraze sadrzaj nepropisno bacenog smeca i ako nadju neki podatak o vlasniku (na primjer neki racun sa imenom), tada mu posalju kaznu od 500 eura (na adresu stanovanja).

Smece 2

Osim ovih fotografija na kojima se vidi smece oko kontejnera, pogledajte i druge kontejnjere po nasem gradu. Koliko puta je kontejner goreo, koliko puta se ostave vrece pored kontejnera jer je isto tesko ubaciti u kontejner, a onda psi i macke razbacuju smece jer smo mi jednostavno neorganizovan i nekulturan narod.

Ponekad se zapitam, ima li smisla bilo šta rešavati kad ne znamo da čuvamo i da cijenimo ono što imamo?!

IZVRSNI DIREKTOR
Slobodan Tomasevic

Ostavi komentar