Opstina Berane ne zeli da predstavnici NVO sektora ucestvuju u radu SO

NVO „Centar kreativnih vjestina“ uputila je niz sugestija na danasnjoj javnoj raspravi u vezi Nacrta Poslovnika SO Berane, a jedna od glavnih sugestija odnosila se na uslove koje predstavnici NVO sektora moraju da ispunjavaju, kako bi učestvovali u radu sjednice Skupštine (tzv. institut ''slobodna stolica'').

U odonosu na jos uvijek vazeci Poslovnik SO Berane, nasa organizacija je predlozila da predstavnik nevladine organizacije može učestvovati u radu sjednice Skupštine (tzv. institut ''slobodna stolica'') ukoliko nevladina organizacija ispunjava sledeće uslove:

- da je registrovana najmanje tri mjeseca prije odrzavanja sjednice;
- da ima sjedište na teritoriji opštine;
- da je u prethodnoj godini realizovala makar jednu od navedenih aktivnosti:

1. realizovala projekat u vrijednosti iznad 1000 eura u opštini;
2. učestvovala u najmanje jednoj javnoj kampanji u opštini;
3. realizovala najmanje jednu jednokratnu akciju od značaja za opštinu;
4. učestvovala sa konkretnim predlozima u najmanje dvije javne rasprave koje su sprovedene u opštini;

- da u Statutu ima utvrđene djelatnosti i ciljeve djelovanja za predmetnu oblast;
- da ima članove koji posjeduju iskustvo i poznaju predmetnu temu, ili ima saradnike koji posjeduju stručne reference po predmetnim temama.

Medjutim, prema misljenju pojedinih clanova Komisje, koji su danas bili prisutni na javnoj raspravi, navedeni uslovi su previse „meki“ i omogucavaju velikom broju nevladinih organizacija da ucestvuju u radu ionako „prebukirane“ SO, pa bi time dodatno „opteretili“ njen rad.

Prema jos uvijek vazecem Poslovniku SO Berane, da bi nevladina organizacija ucestvovala u radu lokalnog parlamenta, ona pored osnovnih uslova (o registraciji i sl.) mora da ispunjava i uslove koji se odnosi na to da je nevladina organizacija u prethodnoj godini realizovala projekat (odnosno projekte u vrijednosti iznad 5000 eura u opštini) kao i da je realizovala najmanje jedan projekat podržan od „međunarodnog donatora“ u opstini.

Sporno je i to sto nevladina organizacija mora biti registovana najmanje godinu dana kao i da je „učestvovala sa konkretnim predlozima u najmanje tri javne rasprave koje su sprovedene u opštini“.

Prema misljenju nase organizacije, u navedenom predlogu Nacrta Poslovnika SO Berane, Komisija za izradu istog nije promjenila ni „slovo“ od postojecih uslova, vec su ih taksativno prepisali od rijeci do rijeci (sto je ocito jasan signal da Opstina Berane) ne želi da predstavnici NVO sektora ucestvuju u radu SO.

Inace, da lokalnoj upravi u Beranama odgovara takvo stanje, najbolji govori cinjenica da od dolaska na vlast Koalicije “Zdravo Berane”, nijedan predstavnik nevladinog sektora nije iskoristio pravo (tzv. instituta ''slobodna stolica'') jer 99% nevladinih organizacija na prostoru opstine Berane, ne može da ispuni uslove propisane postojecim Poslovnikom SO, kako bi učestvovali u radu sjednice Skupštine.

Osim pomenutog, izvrsni direktor NVO Centar kreativnih vjestina Slobodan Tomasevic, naglasio je i uputio apel clanovima Komisije koji sprovode javnu raspravu (da po zavrsetku iste) objave „Izvestaj o sprovedenoj javnoj raspravi“ i objave ga na zvanicnom veb sajtu Opstine.

Sugestije koje su u pismenoj formi upucene Opstini, možete pogledati ovdje.

Ostavi komentar