Gradjani Berana su žiranti neodgovorne vlasti

Aktuelna vlast, uvjerila se u staru istinu, da je mnogo lakše biti opozicija i kritikovati rešenja, nego kada si vlast i predložene odluke moraš da braniš od kritika. U tom smislu, neizbježna je kritika Nacrta Odluke o budžetu Opstine Berane za 2016.godinu, po kojoj nas ne čeka dobra budžetska godina.

Svi mi volimo da budžet iz godine u godinu raste, ali rast utemeljen ni na čemu nije moguć. Rast budžeta, poslednjih godina nije bio utemeljen na realnim prihodima i zato nas čeka teska budžetska 2016. godina.

Budžet je manji za 340.000 evra, nego sto je isti bio planiran za 2015.godinu (ne uzimajuci u obzir rebalans budžeta). Tacnije, budžet nam ne raste ni pola procenta dok izdaci po osnovu plata i doprinosa rastu iz godine u godinu.

Primjera radi, Službi menadžera je Nacrtom budžeta iz 2015.god, za plate i doprinose predvidjeno (55.145evra). Medjutim, rebalansom budžeta je taj iznos uvecan na neverovatnih (94.121 evra) a Nacrtom budžeta za 2016.godinu ovaj iznos se i dalje uvecava (uprkost „Sanacionom planu za prevazilaženje finansijskih teškoća) na fantasticnih (104.974,40 evra) sto je uvecanje od 47% u odnosu na plan iz 2015.godine ili uvecanje od 10% u odnosu na rebalans budžeta.

Ponuđeni plan budžeta, programiran je isključivo na potrošačkim osnovama, jer većina sredstava odlazi na operativne troškove, dok se svega 10% predviđa za kapitalne investicije, koje iznose minornih (696.500 evra). U tom smislu, kapitalni budžet je umanjen za (477.500 evra) u odnosu na plan iz 2015.godine, ili za (273.600 evra) u odnosu na rebalans budžeta.

I pored „skromnog“ napora lokalne samouprave, da stvori što povoljniju klimu za privlačenje investicija i otvaranje novih proizvodnih pogona, predloženi budžet u ogromnoj mjeri obesmišljava svaku aktivnost, pa ce stopa nezaposlenosti u našoj opštini (koja je trenutno na istorijskom maksimumu) i dalje nastaviti da raste.

Svaka prica o ekonomskom oporavku i napretku Berana bice potpuno izlisna, jer umjesto podsticanja privede i poljoprivrede, u pomenutim granama imamo „prividno“ uvecanje za (20.000 evra) u odnosu na plan iz 2015.godine. Medjutim, sudeci po rebalansu budžeta, subvenicje za proizvodnju i pruzanje usluga tokom 2015.godine iznosile su (61.000 evra), pa tesko da ce ovaj iznos biti veci od tog i za predstojecu godinu.

U prilog navedenom, svima je jasno da investicija skoro da neci ni biti. A da budemo pošteni, ni u 2015.godini, nije bog zna šta urađeno. Bukvalno ćemo preživljavati, a od izgradnje i „pompeznih“ najava o otvaranju novih radnih mjesta, nema apsolutno ništa.

Aktuelna vlast, stalno govori o smanjenju troškova, ali konkretnih rezultata još uvijek nema. Godina jeste teška, ali se bar nekim simboličnim akcijama, poput smanjenja troškova reprezentacije i sluzbenih putovanja, može učiniti određeni korak naprijed. U tom smislu, lokalna uprava se i krajem prosle godine „hvalila“ kako je napravila stedljiv budžet a onda se kroz rebalans budžeta ispostavilo da predloženi budžet nimalo nije bio „stedljiv“, jer su neka uvecanja bila i do 25 puta veca u odnosu na planirana.

Evidentno je da i prenesena sredstva iz prošle godine, svjedoče da lokalna vlast ništa ne radi i da nema kapacitet da planirane projekte realizaciju u previđenom roku. Poseban revolt izazivaju, najave aktuelne vlasti o masovnom otpuštanju radnika u organima lokalne uprave, a da pritom nije ponuđena nijedna prava alternativa po pitanju podsticaja za otvaranje novih radnih mjesta, sto je cesto najavljivano u predizbornim obecanjima aktuelne vlasti. Medjutim, ono što će građani iduce godine sigurno osjetiti, jeste povećanje poreza na imovinu za više od dvostrukog iznosa koji su plaćali do sada, pa ce to biti novi udar na ionako los standard gradjana Berana.

Pošto je lokalna vlast u ovoj godini iscrpjela udarne adute, zadužila se novih 5,2 milona evra i planira da poveca naplatu poreza, pitanje je kako ce izgledati naredna budžetska godina i da li ce se pred kraj iduce godine, raditi rebalans budžeta, kao sto je to bio slucaj sa tekucom godinom. U prilog tome, predloženi Nacrt o budžetu je takav, da gradjani nece vidjeti nista novo u odnosu na dosadasnji period, sem sto ce se vjerovatno povecati njihovo gundjanje i nezadovoljstvo a smanjti ljubav prema aktuelnoj vlasti.

Na kraju, apsolutno je nedopustivo da se opstinski budžet iz godine u godinu, projektuje na isti nacin "bez ikakve vizije i promjene“, pa se pitamo jos koliko ce vremana gradjani biti žiranti neodgovorne vlasti?

Sudeci po svemu navedenom, jasno je zakljuciti da nas ocekuju godine teskog siromastva, gladi i bijede. Idemo u susret godinama, kada cemo svi osim onih na budzetu, biti bez osnovnih uslova za zivot, jer se oni zaduzuju da bi oni preziveli. I to u nase ime.

IZVRSNI DIREKTOR
Slobodan Tomasevic

 

Ostavi komentar