NVO Centar kreativnih vjestina, sprovelo je istrazivanje medju mladim vozacima na teritoriji vise opstina na sjeveru Crne Gore u vezi poznavanja sobracajnih propisa, a isto je sprovedeno u okviru projekta “Bezbjednost na umu – sigurnost na drumu“ koji je finansijski podrzan od strane Ministarstva saobracaja i pomorstva.

Tragom informacije da lokalna uprava u Beranama nezakonito snima zaposlene po zgradi i njihove izlaske iz nje, dosli smo do zakljucka da se na spornim spiskovima nalaze samo imena i prezimana obicnih sluzbenika i namjestenika, dok se na istim nije naslo nijedno ime visokih funkcionera lokalne uprave (koji veoma cesce kasne na posao i zloupotrebljavaju sluzbeni polozaj) nego obicni sluzbenici i namjestenici.

Opstina Berane na kraju III kvartala (2016.godine) imala je javni dug od 8.829.709,77 eura, dok su javna preduzeca i ustanove (ciji je osnivac Opstina) u istom periodu, imala dug od 3.707.137,48 evra.

Rezultati online istraživanja NVO “Centar kreativnih vjestina” sprovedenog od decembra 2015.godine do decembra 2016.godine (preko nase internet stranice) pokazuju da rad lokalne uprave u Beranama nije transparentan.

Iz godine u godinu sve više građana, firmi i preduzaca (kako iz Berana, tako i van njega) tuži Opstinu Berane pred vise razlicitih sudova sirom Crne Gore. Samo u 2016.godini, protiv Opstine je podnijeto preko 50 razlicitih tuzbi, od kojih je jedna tuzba procjenjena na nevjerovatnih 1.250.000 evra.