Sudski sporovi koji se trenutno vode protiv Opstine Berane iznose preko 3.000.000 evra

Iz godine u godinu sve više građana, firmi i preduzaca (kako iz Berana, tako i van njega) tuži Opstinu Berane pred vise razlicitih sudova sirom Crne Gore. Samo u 2016.godini, protiv Opstine je podnijeto preko 50 razlicitih tuzbi, od kojih je jedna tuzba procjenjena na nevjerovatnih 1.250.000 evra.

Kada se sabere ukupan broj parničnih i izvršnih predmeta, može se reći da je Opstina u 10 odsto slučajeva u ulozi tužioca, dok se u preostalih 90 odsto slucajeva nalazi u ulozi tuzene.

Sporovi protiv Opstine, najčešće se vode po tužbama za naknadu štete zbog nezakonitog rada državnih organa, za utvrđivanje prava svojine nad nepokretnostima, radi duga, zatim radni sporovi čiji je osnov naknada štete za prekovremeni rad, pa sporovi za poništenje rešenja o prestanku radnih odnosa ili rešenja o disciplinskoj odgovornosti, naknade štete zbog povreda na radu i sl.

Shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, NVO Centar kreativnih vjestina dobio je podatke o tacnom broju sudskih postupaka koji se vode protiv Opstine Berane i procjenjenu vrijednost datih sporova za poseldnje tri godine.

Broj sudskih postupaka, mozete pogledati ovdje.

Ostavi komentar