Smanjenje populacije napuštenih pasa

NVO “Centar kreativnih vjestina” u partnerstvu sa NVO”Glasnici nade” organizovala je danas okrugli sto u vidu radnog ručka na temu ,,Smanjenje populacije napuštenih pasa,, Cilj je bio da se kroz razgovor dodje do predloga rješenja za smanjenje populacije napuštenih pasa kao i smanjenja barijera oko udomljavanja iz Skloništu za smještaj i zaštitu napuštenih i izgubljenih pasa i ostalih životinja.

Učešće na okruglom stolu su uzele organizacije koje se bave zaštitom dobrobiti životinja, mediji kao i predstavnici relevantnih institucija koje su svojim zalaganjem za sprovodjenje aktivnosti za dobrobiti zivotinja dali i daju znacajan doprinos u riješavanju ovog pitanja.

Na okruglom stolu je predstavljen i rad beranskog Skloništa za smještaj i zaštitu napuštenih i izgubljenih pasa i ostalih životinja. Upravnik beranskog azila Miro Drobnjak kao najveći problem je naglasio nepostojanje potrebne komunikacije među institucijama kako na lokalnom tako i na državnom nivou, gdje su se i prisutni složili da je to najveći problem i da bi uvezivanjem ovih institucija imali sigurno bolje rezultate i manje napuštenih pasa na ulicama. Takodje, kada bi Skloniste imalo pristup bazi podataka čipovanih pasa, kažu da bi im to u velikoj mjeri pomoglo u rjesavanju problema napustenih zivotinja.

Iz Komunalne policije naglašavaju, da iako je donijet zakon da kućni ljubimci moraju biti čipovani, vlasnici nisu odgovorni po tom pitanju i da će sada pošto su dobili čitač čipova moći to i na terenu da provjere.

Aleksandra Fatic ispred nevladine organizacije je istakla da je glavno rješenje problema pasa lutalica njihovo čipovanje, posebno u ruralnim područjima. Medjutim, svi su se složili da veliki broj vlasnika ne želi da čipuje svoje pse, jer na taj način može nakon napuštanja psa odgovornost snositi vlasnik.

Katarina Vujović, aktivistkinja za borbu prava životinja, istakla je da se svi zajedno moramo uključiti i angažovati da se ovaj problem riješi. Konstatovala je da najveći akcenat treba biti na udomljavanju mješanaca iz Sklonista a ne kupovina rasnih pasa.
Ono što je naglašeno je da je država donijela odluku da svaka opština mora po Zakonu imati prihvatiliše za pse ali i pansione za kućne ljubimce. Zbog nepoštovanja odluka države, beranski azil ima problem jer ne može sam pokriti nekoliko opština istako je Mirko Pavićević ispred Sekretarijata za komunalno stambene poslove, saobraćaj i zaštitu životne sredine pri Opstini Berane.

Clan komisije za naknade šteta za ujede pasa lutalica je izneo podatak da je opština Berane u periodu od 2010 do 2014-te godine na osnovu sudskih sporova i poravnanja izgubila preko 120.000 evra. Nakon otvaranja Sklonista, taj iznos je znatno smanjen.

Činjenica da većina opština na sjeveru Crne Gore nema usvojenu strategiju ili plan za njeno usvajanje pokazuje korijen problema bezdomnih životinja (npr. nesterilisani psi, edukacija vlasnika kućnih ljubimaca) i jasnu potrebu za boljim strateškim
upravljanjem, obukama i podrškom, što su i sami učesnici identifikovali kao prioritetna pitanja.

Danasnji okrugli sto je realizovan u okviru projekta “Unapređenjem skloništa do sPASa za nas” koji je podržan od strane Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Ostavi komentar