Načini prevencije HIV-a kod mladih

Danas je u Srednjoj strucnoj školi “Bećo Bašić” u Plavu u organizaciji NVO ,,Centar kreativnih vještina“ održana tribina ,,Načini prevencije HIV-a kod mladih“.

Prisutni učenici su imali priliku da se bolje upoznaju o HIV/AIDS-u i opasnostima koje sa sobom nosi ova bolest, kako se prenosi, koje su metode zaštite, kako se testirati na HIV-virus.

Učenici su informisani gdje se nalazi ambulanta za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV- virus. Na pitanje da li bi posjetili Savjetovalište i testirali se, veliki broj učenika je istakao da se ne bi testirao na HIV i druge polno prenosive bolesti a kao razlog navode da “nisu zaraženi” i da drugog razloga nema.

Činjenica da je danas samo dobijanje HIV-a seksualnim putem moguće spriječiti stalnom i pravilnom upotrebom kondoma pri seksualnim odnosima, većina mladih smatra da ako poznaju dobro partnera da za tim nema potrebe. A upravo je nezaštićen seksualni odnos jedan od načina dobijanja HIV-a. Stalna i pravilna upotreba kondoma ne samo da je zaštita od neželjene trudnoće, već je pre svega zaštita od prenošenja HIV-a i drugih polno prenosivih infekcija sa čime smo upoznali učesnike tribine.

Tribina je bila interaktivnog karaktera. Učenici su bili radoznali. Postavljali su mnoštvo pitanja. HIV je i dalje tabu tema – vrijeme je da ga razbijemo za dobrobit svih. Znanjem i pozitivnim primjerima najbolje se bori protiv straha i predrasuda- bio je zaključak današnje tribine.

Ova aktivnost se sprovodi u okviru projekta “Informiši se o HIV-u” koji realizuje nasa organizacija u partnerstvu sa NVO “Šansa” a podrzan je od strane Ministarstva zdravlja.

Ostavi komentar