Prosjacenje u porastu na sjeveru Crne Gore

U saradnji sa NVO Rubikon Berane a u sklopu projekta „Brigom protiv predrasuda“ koji je podržan od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, održali smo edukativnu radionicu u romskom naselju Talum u vezi trgovine romskim djevočcimama i ženama na sjeveru Crne Gore.

Cilj radionice bio je osnaživanje rizičnih grupa Roma, kako bi se bolje upoznali o rizicima seksualne i ekonomske eksploatacije koja je u stalnom porastu medju pripadnicima RE populacije.

Ono što su prisustni istakli je da ima onih koji na sve moguće načine žele da im vrbuju djecu da rade – prose za njih, ali da se teško odupiru tome. Za njih i njihovu djecu je to najveći problem koji ima svaki drugi Rom. Trude se da svoju djecu upisuju u škole, ali kažu da to nije za njih jer ih sredina u kojoj zive cesto ne prihvata.

Ova ranjiva populacija uz pomoć i podršku svih nas, treba da se osnaži i podrži da svoju djecu upisuju u škole i da se edukuju, jer jedino na taj način će samostalno moći da se odupru brojnim pritiscima i problemima sa kojima se svakodnevno susreću.

Ostavi komentar