Korisnici Doma za stara lica boravili na Zabljaku

Aktivnost pod nazivom „Staza zdravlja“ realizovana je juče obilaskom Nacinalnog parka „Durmitor“ i Crnog jezera a učesnici ove aktivnosti bili su korisnici usluga Doma za stara lica iz Bijelog Polja i zaposleni u ovoj instituciji.

Njih 20-ak koji su bili naši dragi saputnici i učesnici ove aktivnosti su šetajući oko Crnog jezera uživali u ljepotama istog i dijelili sa nama svoja životna iskustva i veoma teške životne priče, koje vas ne mogu ni jednog trenutka ostaviti ravnodušnim. Tada se zapitate kuda ide ovaj svijet kada čujete da su ih njihovi najbliži ostavili i da se neki od njih nikada više nisu vratili da ih vide. Većina njih duži niz godina boravi u Domu za stara lica, čijoj se upravi ovim putem i zahvaljujemo što su prihvatili naš poziv i bili dio ove aktivnosti a sve na korist lica koje zive u Domu.

Teške sudbine i životne priče ali se osmjeh sa lica kod svih njih nije skidao cijeli dan boravka na Žabljaku, bila nam je potvrda da smo uradili pravu stvar za njih jer kako su pojedini istakli ovo im je posle dužeg niza godina boravka u Domu prvi izlazak i dalja šetnja van istog.

Oni su nečija braća i sestre, djedovi i bake a što je najtužnije nečiji roditelji a ostavljeni su da sami daleko od toplog doma i svojih najbližih i skončaju. Trebamo svi da se zapitamo i zamilslimo u kojem pravcu idemo i čemu možemo da se nadamo ako se tako odnosimo prema svojim roditeljima i našim stvoriteljima.

Oni su grupu stanovništva kojoj je potrebno obezbijediti posebnu pažnju ali i mogućnost aktivne uloge u životu i društvu, jer kako su naglasili ovo njima mnogo znači jer se i njih neko sjetio. U razgovoru sa njima ističu da su im ostala samo “četiri zida” i isčekivanje kraja bitisanja na zemlji.

Mi smo se potrudili da im makar malo razbijemo tu svakodnevnicu i pokažemo da mislimo na njih i njihove potrebe koje nisu velike ni zahtjevne a da im starost bude ispunjena životom. Nakon šetnje oko jezera upriličen je i ručak za sve učesnike ove aktivnosti.

Aktivnostima je realizovana kroz projekat ,,Ne zapostavimo stare- promovišimo društvo za sve generacije,, koji realizujemo u partnerstvu sa NVO Sansa a koji je podržan od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Ostavi komentar