Nepažnja za volanom je vrlo opasna

Vozačima vremenom upravljanje motornim vozilom postaje rutina i svakodnevna aktivnost. Međutim i posle više godina iskustva događa se pad koncentracije iz više razloga. Distrakcije se mogu javiti unutar vozila, van njega ili čak u nama samima. To sa sobom nosi veliku opasnost po vozača i putnike. Istovremeno ugroženi su i svi ostali koji se nađu u okolini.

Tokom života, često se srećemo sa situacijama koje nam odvlače pažnju i na taj način nas dovode u opasnost. Neke od njih na prvi pogled djeluju bezazleno toliko da su ljudi nesvjesni posledica do kojih može doći. Rasejanost umije da nam ugrozi život i dok vozimo. Osim što nepažljiv vozač dovodi sebe u rizik isto čini i drugima oko sebe – ostalim vozačima i pješacima. Nedostatak koncentracije izaziva materijalnu štetu, teške tjelesne povrede pa čak i smrt.

Iako nam tokom vožnje mnoge stvari mogu odvući pažnju i ugroziti bezbjednost na putu, pisanje i slanje poruka za volanom predstavlja najopasniju aktivnost jer u potpunosti isključuje vozačev refleksni mehanizam koji može da ga spase ako se iznenada nađe u nevolji.

Budite svijesni posledica korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje. Ako morate nekog da nazovete hitno, a početnik ste ili nemate handsfree, bolje stanite negde sa strane pored puta ili na neki parking i obavite poziv.

Ovakav vid kampanje sprovodimo u okviru projekta ,,Ne žuri - život nema reprizu“ koji je podržan od strane Ministarstva kapitalnih investicija a realizujemo u partnerstvu sa NVO Šansa.

Ostavi komentar