MRZNJA NIKADA NIJE PRIHVATLJIVA

Anticiganizam je specifična vrsta rasizma usmjerenog prema Romima, koji rasplamsava negativne narative govora mržnje prema Romskim zajednicama. Govor mržnje postoji već duži vremenski period. To je forma diskriminacije koja vodi do agresivnog ponašanja, napada i nasilja. Etničko nasilje je opasna prijetnja koja počinje govorom mržnje.

Romska zajednica često je izložena diskriminacijskim incidentima putem govora mržnje i drugih zločina iz mržnje, uključujući verbalne ili fizičke napade, upotrebu pogrdnih izraza ili uvreda i negativnih stereotipa. Nadalje, romske žene i djeca žrtve su višestruke diskriminacije i, kao rezultat toga, romska djeca imaju nisku stopu upisa u srednje škole i na univerzitete, zajedno s visokom stopom procenta djece koja napuštaju školu.

U javnosti o Romima i Romkinjama se rijetko govori u pozitivnom kontekstu. Romi privlače pažnju samo kada se izvještava o kakvom incidentu ili nehigijenskim uslovima u kojima najčešće žive. Predrasude prema Romima preovlađuju među mladima iz većinskog stanovništva koji imaju malo ili nimalo interakcije sa svojim vršnjacima iz romske zajednice i koji pokazuju alarmantno visok nivo etničke distance prema Romima. Djevojčice i žene romske nacionalnosti obično doživljavaju višestruku diskriminaciju unutar i izvan romske zajednice, što je dodatna prepreka za njihovo ostvarivanje Ustavom i zakonima garantovanih prava.

MRZNJA NIKADA NIJE PRIHVATLJIVA. ZAUSTAVIMO JE ZAJEDNO. Kampanju sprovodimo u okviru projekta „Poštovanje različitosti kao osnov za integraciju Roma“ koji je podrzan od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava a koji se sprovodi u partnerstvu sa NVO Šansa.

Ostavi komentar