Mladi za suzbijanje vršnjačkog nasilja

U okviru projekta “Zdravo odrastanje – dar za cijeli život” koji je podržan od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja a koji realizujemo u partnerstvu sa NVO “Glasnici nade”, danas smo u “Hotelu Berane” realizovali radionici o vršnjačkom nasilju sa srednjoškolcima iz Srednje medicinske škole “Dr Branko Zogović” iz Berana.

Prisutni učenici bili su saglasni sa činjenicom da vršnjačko nasilje poslednjih godina poprima sve šire razmjere, a granica starosti onih koji u samom nasilju ili učestvuju ili su žrtve svake godine sve je niža.

Tokom radionice, poseban akcenat stavljen je na preventivnim aktivnostima učenika u slučaju potencijalog nasilja i analiziranjem bezbjedonosne situacije u školi od strane školskih uprava. To podrazumeva obučavanje učenika za primjenu različitih vještina za konstruktivno prevazilaženje sukoba i konflikata, ali i vaspitni rad sa učenicima kroz razne radionice i edukacije u narednom periodu.

Sagovornici na današnjoj radionici su nam sugerisali da i obrazovne institucije i roditelji moraju da steknu mnogo više povjerenja djece, kako se ona ne bi priklanjala pogrešnim uzorima i stvarima. Umjesto da se loptica odgovornosti za neadekvatno vaspitanje prebacuje sa roditelja na škole i obrnuto, i jedni i drugi na kvalitetnom vaspitanju moraju da porade znatno više i češće u budućnosti.

Ostavi komentar