Odnos mladih prema koriscenju kondoma

Danas je u Bijelom Polju u okviru radnog rucka održana tribina pod nazivom ,,Odnos mladih prema koriscenju kondoma i dobrovoljnom terstiranju na HIV” za ucenike III i IV godine JU Gimnazija ,,Miloje Dobrasinovic".

Prisutni učenici su imali priliku da se bolje upoznaju o HIV/AIDS-u, o opasnostima koje sa sobom nosi ova bolest, kako se prenosi, koje su metode zaštite, kako se testirati na HIV-virus i sl.

Učenici su informisani da se u Domu zdravlja Bijelo Polje nalazi ambulanta za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV- virus. Na pitanje da li bi posjetili Savjetovalište Ii testirali se,veliki broj učenika je istakao da se ne bi testirao na HIV i druge polno prenosive bolesti a kao razlog navode da “nisu zaraženi”, “bilo bi ih sramota”, “nema potrebe za time” i sl.

Tribina je bila interaktivnog karaktera. Učenici su bili radoznali. Postavljali su mnoštvo pitanja. HIV je i dalje tabu tema – vrijeme je da ga razbijemo za dobrobit svih. Znanjem i pozitivnim primjerima najbolje se bori protiv straha i predrasuda - bio je zaključak današnje tribine.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta „Sacuvaj svoje zdravlje“ koji se sprovodi u partnerstvu sa NVO „Šansa“ a isti je podrzan od strane Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Ostavi komentar