Pokrenuta inicijativa za otvaranje Kluba za odrasla i starija lica

U okviru radnog ručka, danas je održan sastanak sa predstavnicima dva penzionerska društva iz Berana, predstavnicima lokalne uprave, medija, predstavnicima Centra za socijalni rad za opštine Berane, Andrijevica i Petnjica, predstavnicima Kluba penzionera iz Andrijevice i jednim manjim brojem penzionera iz Berana, sa namjerom da iste upoznamo sa inicijativom za otvaranje Kluba za odrasla i starija lica na teritoriji opštine Berane.

U prostoru budućeg Kluba za odrasla i starija lica, okupljali bi se penzioneri koji bi svoje slobodno vrijeme provodili baveći se različitim kulturnim, rekreativnim, radno-okupacionim i socijalno-zdravstvenim aktivnostima. Članovi Kluba bi prošli obuku informatičkog opismenjavanja i imali bi besplatnu internetsku vezu, uslugu besplatnog pranja i peglanja veša a na raspolaganju bi im takođe bili kafa, čaj i sokovi, i to po nabavnoj cijeni.

Osim navedenog, planom aktivnosti na godisnjem nivou Klub bi se bavio i organizacijom zajedničkih putovanja i izleta, organizacijom drustvenih igara i formiranjem likovne, literarne i folklorne sekcije.

Kao organizacija, smatramo da je otvaranje Kluba ne samo poželjno već i neophodno, jer bi to mjesto osiguravalo socijalne kontakte, edukativne radionice i zabavne sadržaje, a u sklopu svega toga bilo bi otvoreno i besplatno savjetovalište koje bi uključivalo rad sa starima.

Stariji sugrađani i te kako imaju želju da se aktivno druze i putuju, aktivno provode dane u zajednici i prostoru koji bi bio namijenjen za njih, pa bi svi zajedno kao drušvo morali da im stvorimo i pruzimo priliku za to.

Zajednički zaključak je da u tom pravcu moramo raditi posvećeno i slozno i obezbijediti odredjena novcana sredstva kroz nevladin sektor, lokalnu upravu i postojaca penzionerska drustva, kako bi pomenuta ideja u sto kracem roku bila realizovana.

Današnja inicijativa pokrenuta je u okviru projekta “Gradimo mostove medju generacijama” koji je podržan od strane Ministartvo rada i socijalnog staranja a isti se sprovodi u partnerstvu sa NVO “Glasnici nade”.

Ostavi komentar