Poboljsajte komunikaciju sa starim licima

Bez obzira živite li pod istim krovom sa osobom starije životne dobi, imate poznanike ili susjede penzionere, potrebno je pronaći odgovarajući način i stil komunikacije koji će biti poticajan za sve.

 

Specifičnosti komunikacije sa starima

Na komunikaciju sa starijim osobama neizbežno utiču sve fizičke i psihološke promjene kroz koje često prolaze pripadnici treće životne dobi, a najčešće od njih su: gubitak i slabljenje sluha, gubitak i slabljenje vida, poteškoće u artikulaciji zvukova, poteškoće s pamćenjem, posebno one vezane uz kratkoročno pamćenje.

Poštovanje je ključ izgradnje odnosa

Odnositi se prema drugoj osobi s poštovanjem temelj je međuljudske komunikacije, posebno ukoliko se radi o komunikaciji s pripadnikom starije životne dobi. Činjenica da su vaš djed i baka ili roditelji postali penzioneri te nisu radno aktivni, ne znači da nisu punopravni članovi društva koji na raznorazne načine doprinose svojoj okolini.

Slušanje je važnije od govora

S viškom vremena koje naši stariji imaju na raspolaganju, dolazi i veća potreba za razgovorom i za osobom koja će biti spremna saslušati ih. Pritom je vrlo korisno korištenje metode aktivnog slušanja.

Strpljenje čini čuda

Starija životna dob donosi sa sobom i određene poteškoće koje mogu biti izražene u obliku slabljenja vida, sluha, pa čak i pamćenja. Možda ćete određene stvari morati više puta pokazati, reći ili ih podsjetiti na nešto o čemu ste govorili prije svega par sati, ali ako se u takvim trenucima naoružate strpljenjem, postići ćete dugoročno mnogo više nego povišenim tonom, nervoznim govorom ili odustajanjem od razgovora.

Pokažite sposobnost prilagođavanja

Ako su i vaši najmiliji pripadnici starije životne dobi jedan dan veseli i raspoloženi, a drugi dan mrzovoljni i nepristupačni, potrebno je razviti sposobnost prilagođavanja načina komunikacije njihovom trenutnom raspoloženju. U trenucima kada pokazuju dobru volju i veselo raspoloženje, dodatno to podstaknite usmjeravajući ih na sve aktivnosti koje vole raditi i koje će njihovu dobru volju držati aktivnom tokom cijelog dana
.
Poboljsajte komunikaciju sa starim licima je dio kampanje koji sprovodimo u okviru projekta “Radost života u zrelom dobu – podrška aktivnom starenju” koji je podržan od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja a sprovodi se u partnerstvu sa NVO Šansa.

 

Ostavi komentar