Fizicka aktivnost je jako bitna za starija lica

Danas smo sa korisnicima Dnevnog centra za stara lica u Plavu u sklopu aktivnosti ,,Gimnastika kao sport za sva vremena“ odradili vježbe prilagođene osobama treće životne dobi koje promovišu fizičku aktivnost.

Vježbanje u ovoj dobi je važno i zdravo zbog prevencije rada mišića i zdravog načina života a pre svjega zbog zdravog starenja.

Fizička aktivnost kod starijih osoba dovodi do poboljšanja opšte kondicije i funkacije brojnih organa, do prevencije razvoja bolesti i očuvanja mentalnog zdravlja.

Starije životno doba jedna je od najvećih pretnji našoj slobodi i nezavisnosti koju ćemo ikada upoznati, samo zbog onoga što čini našim mišićima.

Kada govorimo o nezavisnosti u starijem dobu, ne možemo zanemariti značaj vježbanja za očuvanje zdravlja u starijem dobu. Postoji snažna veza između fizičke forme i sposobnosti da se samostalno obavljaju svakodnevni zadaci, što direktno utiče na kvalitet i slobodu života.

Aktivnost je dio projekta ,,Radost života u zrelom dobu - podrška aktivnom starenju“ koji sprovodimo u partnerstvu sa NVO Šansa a koji je podržan od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Ostavi komentar