Nauci da odolis alkoholu

Upotreba alkohola je dio tradicije, običaja i kulture mnogih naroda. Rođenje, smrt, uspjeh, neuspjeh – često su praćeni upotrebom alkoholnih pića. Umjerene količine alkohola unijete u organizam opuštaju, stvaraju privid uvećanih sposobnosti, daju uljepšanu sliku mentalne i fizičke snage. Vjerovatno zbog takvog dejstva alkohola ljudi i piju. Kažemo da alkohol ima trenutno lažno pozitivno dejstvo, ali veoma štetne posledice.

Mnogi piju alkohol kako bi pobjegli od problema i negativnih osjećanja. Alkohol može da obezbjedi privremeno bjekstvo, ali istina je da dugotrajno pijenje alkohola stvara osećanje depresije.

Alkohol, kao i mnoge druge supstance, može da utiče na mozak, čineći da osoba osjeća zadovoljstvo, a istovremeno privremeno blokira negativna osjećanja.

Osjećanja koja izaziva alkohol mogu natjerati osobu da neprestano traži alkohol da bi postigla iste efekte.

Kako osoba s vremenom konzumira alkohol, to može izazvati promjene u strukturi i funkciji mozga. Ove promjene mogu doprineti nezdravom ciklusu konzumiranja alkohola koji može dovesti do zavisnosti od alkohola, koje u krajnjem slucaju mogu imati za posledicu smrt.

Nauči da odoliš je dio kampanje koji sprovodimo u okviru projekta “Prevencija je uvijek prioritet kod (zlo)upotrebe alkohola” koji je podrzan od strane Ministarva zdravlja a sprovodimo se u partnerstvu sa NVO Šansa.

Ostavi komentar