Skoro 300.000 evra za projekte dvije organizacije

Povodom skandalozne Odluke Ministarstva zdravlja o raspodjeli finansijskih sredstava za projekte nevladinim organizacijama u oblasti „Održavanje niske prevalencije HIV-a u Crnoj Gori“ od 22.06.2020.godine, NVO “Centar kreativnih vjestina“ iz Berana, NVO „Razvojni centar“ iz Bijelog Polja, NVO „Djakomo adriatik“ iz Bijelog Polja“ i NVO „Sistem“ iz Podgorice, održale su Press konferenciju kojom su upoznale javnost Crne Gore o nezakonito donesenoj Odluci Ministarstva zdravlja.

Na ovaj nacin pomenute organizacije jasno su uputile apel Vladi Crne Gore i premijeru Dusku Markovicu, zatim ministarki javne uprave Suzani Pribilovic i ministru zdravlja Kenanu Hrapovicu, da se aktivnije ukljuce u ovaj problem, jer ovo nije prvi put da se ovako skandalozne odluke donose na protivzakonit i diskriminatorski nacin prema navladinim organizacijama sa sjevera Crne Gore ili prema onim organizacijama koje su tek registrovane kao sto je NVO “Sistem” iz Podgorice.

Ove cetiri organizacije traze da se zaustavi potpisivanje Ugovora sa nevladinim organizacijama koje treba da relizuje Ministarstvo zdravlja po osnovu Odluke o raspodjeli finansijskih sredstava za projekte programe „Održavanje niske prevalencije HIV-a u Crnoj Gori“ od 22.06.2020.godine, jer je došlo do zloupotrebe novčanih sredstava a najvjerovatnije i sluzbenog polozaja.

Naime, Javni konkurs o raspodjeli sredstava je objavljen 24.04.2020.godine i trajao je do 11.05.2020.godine. Znaci konkurs je bio otvoren 17 dana što je u suprotnosti sa Zakonom o NVO, gdje je jasno naglaseno da konkurs traje 30 dana od dana objavljivanja. Takodje, svi prethodni konkursi koji su bili raspisani u ovoj oblasti trajali su po 30 dana i ne vidimo drugi razlog bez gramzivost pojedinih nevladinih organizacija i beskurpuloznu podrsku pojedinaca u Ministarstvu zdravlja koji su u bliskim odnosima sa njima, da se iskoristi tadasnja aktuelna situacija sa Covidom 19 i na brzinu se opredjele ovako visoki iznosi.

Dana 24.04.2020. godine, Ministarstvo zdravlja raspisalo je konkurs za finasiranje projekata „Održavanje niske prevalencije HIV-a u Crnoj Gori“ a pomenuti konkurs potpisan je od strane predsjednice komisije Mevlide Gusinjac, koja je na tu poziciju imenovana tek 20 dana kasnije, to jest 14.05.2020.godine Rjesenjem broj 7-501/20-1170/7 koje je potpisano od strane ministra Kenana Hrapovica. Shodno navedenom, postavlja se pitanje kako je gospodja Gusinjac mogla da raspise konkurs a da nije ni bila imenovana na mjesto predsjednice komisije?

Rješenje komisija HIV 14.05.2020 1

Kljucni dokument za Ministartvo zdravlja na osnovu kojeg je raspisan Javni poziv i odredjeni uslovi i konkursna pravila, jeste “Uputstvo za podnosioce prijave” koji ne podlijezu bilo kojoj formi zakonodavnog okvira i nema jedinstven oblik standardnih pravila, vec se ovaj dokument stalno mijenja i prilagodjava uslovima i potrebama nevladinih organizacija u Podgorici koji usko saradjuju sa pojedincima u Ministartvu zdravlja, namecucu pravila koja samo njima odgovaraju a sve radi sticanja i prisvajanja ogromnih novcanih sredstava koja se kroz ovaj konkurs dijele.

Prilikom raspisivanja konkursa o rasposjeli sredstva, nije ispostovana zakonska procedura o izboru clana komisije ispred nevladinih organizacija, vec su ovu komisiju cinili iskljucivo predstvnici Ministartva zdravlja, što svakako povecava sumnju u transparetnost i zakonitost rada iste.

Epilog konkursa jeste skandalozna Odluka o raspodjeli sredstava, gdje je (samo za pet organizacija) opredjeljeno ukupno 295.385 evra i to na sledeci nacin:

1. NVO „Juventas“ (za tri projekta) - 152.114 evra
2. NVO „Cazas“ (za jedan projekat) - 111.712 evra
3. NVO „LINK“ (za jedan projekat) - 12.660 evra
4. NVO „Zaštita“ (za jedan projekat) - 5.000 evra
5. NVO „Crnogorska fondacija za HIV“ – 13.889 evra

Iz prilozenog se može vidjeti da su za prve dvije organizacije, opredjeljena novčana sredstva u iznosu od 263.826 evra ili 90% ukupnih novčanih sredstava, dok je za ostale tri organizacije opredjeljeno preostalih 10% novcanih sredstava.

Interesantno je naglasiti da je vecina organizacija dobila 100% traženih sredstava a jedna cak i preko 100%, što je totalno suludo i najbolje govori o kakvoj i kolikoj gramzivosti je rijec. Navedeno se najbolje može vidjeti kroz sledecu ilustraciju:

111

Posebno naglasavamo da su sredstva kojim se finasira ovaj konkurs obezbjedjena kroz Ugovor izmedju Global fonda i Ministartva zdravlja, od čega je 165.349 evra evra obezbjedjeno iz Global fonda a 130.000 evra iz Ministratva zdravlja (što čini novac poreskih obveznika Crne Gore i na njega imaju pravo i ostale nevladine organizacije iz Crne Gore a ne samo povlascene i interesne grupe nevladinih organizacija”.

Prema ovom ugovoru, odgovornost za utrošeni novac ili eventualne zloupotrebe istog, snosi Ministravo zdravlja to jest Vlada Crne Gore. Ovaj dokument ne možete nigdje zvanicno naci, to jest nema ga na sjatu Ministarstva zdravlja pa se postavlja pitanje zasto ga resorno ministarstvo nije objavilo?

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar