Nekorektno ponasanje lokalne uprave prema NVO sektoru

Današnja zakazana Javna rasprava o Nacrtu Odluke o budzetu Opstine Berane za 2021.godinu, odložena je na krajnje neprimjeran i nekorektan način od strane sekretara Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoja Bojana Radosevica – smatra Hadzi Miki Tmusic iz NVO Centar kreativnih vjestina.

Javna rasprava koja je bila zakazana u 12h, otkazana je baš u vrijeme kada je trebala da počne što je kranje neprofesionalno i nekorektno. Predstavnici NVO sektora su o otkazivanju Javne rasprave saznali u hodniku Opštine Berane, gdje nam je Sekretar za finasije i ekonomski razvoj to saopstio, naglasavajuci da ista ne moze da se odrzi iz tehnickih razloga.

Pomenuti nacin ponasanja prema NVO sektoru, smatramo krajnje ponizavajucim i nekorektnim, jer je danas bilo dosta predstavnika nevladinog sektora koji su htjeli da prisustvuju Javnoj raspravi i na taj nacin daju svoj doprinos. Oni su prilagodili svoje poslovne i privatne obaveze da bi prisustvovali istoj a onda im neko minut pred sam pocetak rasprave kaze da je ista odlozena (iako o tome nije bilo nikakvog Obavjestenja na zvanicnom sajtu Opstine).

Tokom usmenog obrazlozenja sekretara, receno nam je da se nisu stekli tehnički uslovi za održavanje rasprave a to znači da nema slobodne prostorije u zgradi Opštine, kako zbog njene trenutne rekonstrukcije tako i zbog drugih sastanaka koji su u toku.

Prisutni predstavnici NVO sektora su predložili alternativu za održavanje Javne rasprave u neku od brojnih prostorija u Sportskom centru Berane kao i u Centru za kulturu, što Radošević nije prihvatio, već je najavio održavanje Javne rasprave za iduću nedelju kada se za to steknu uslovi, ali i ostavio mogućnost da predstavnici NVO sektora svoje primjedbe dostave i elektronskim putem.

Postavlja se pitanje da li ovo znači da se Opština Berane polako ali sigurno zalaže za ukidanje finasijskih sredstava namijenjenih NVO sektoru, obzirom da budžetom za narednu godinu ta sredstva iznose svega 7.000 hiljada evra?

Sredstva namijenjena NVO sektoru, u poslednje dvije godine konstantno se umanjiju, pa je sa 32.000 evra koliko je bilo namijenjeno NVO sektoru u 2019.godini, taj iznos umanjen na 17.000 evra u tekucoj godini, dok su sredstva namijenjena NVO sektoru za iducu godinu planirana u simbolicnom iznosu od 7.000 evra.

Pitamo lokalnu upravu da li ovo znači da se NVO sektor prepušta sam sebi i samim tim dovodi u pitanje opstanak istog u našoj opštini. Ako pojedini „mocnici“ u lokalnoj upravi smatraju da NVO sektor ne radi adekvatno i u korist lokalne zajednice, neka traži od svih organizacija konkretne rezultate o aktivnostima koje sprovode i na taj način svi zajedno izvršimo selekciju onih organizacija koje aktivno rade od onih koje koriste ovaj sektor za ličnu dobit a ne na korist opštine i njenih gradjana.

Na kraju, nadamo se da će Opstina Berane uvidjeti značaj i korist NVO sektora i da će promjeniti iznos sredstva koji za NVO sektor sa planiranih 7.000 evra na nekadasnji iznos od 32.000 evra koliko NVO sektoru realno i pripada.

Ostavi komentar