Mladi žele da budu uspješni

Tokom decembra mjeseca, sproveli smo istraživanje u vezi stavova učenika srednjih škola koji se spremaju za dalje obrazovanje ili zaposlenje a bitno je za njihovu karijeru ili uspjeh. Istrazivanje je sprovedeno u okviru projekta “Tvoj talenat za bolju buducnost” koji je podržan od strane Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Istrazivanje je realizovano na teritoriji opština Berane, Bijelo Polje, Plav, Andrijevica i Rožaje. Anketiranjem 500 ispitanika dobili smo rezulate koji mogu dati relevantnu sliku o stavovima budućih akademskih građana i poslovnih ljudi.

Anketa je pokazala da su učenici svjesni činjenice da je učenje iz svojih grešaka jedan od puteva ka uspjehu i taj procenat je veoma visok, čak 92%.

Takođe 74% ispitanika su svjesni da preuzimanjem lične odgovornosti mogu uspjeti u daljem školovanju i zaposlenju. Ovim putem a i putem suočavanja sa sopstvenim ograničenjima mogu da steknu povjerenje i poštovanje kod poslovnih saradnika što je potvrdilo 50% ispitanika.

Oko 71% je odgovorilo da od svoje buduće karijere očekuju da budu uspješni, a isto toliko ispitanika je odgovorilo da je najvažnije steći odgovornost koja je bitna za dalji poslovni angažman.

Što se tiče daljeg školovanja više od pola ispitanika, njih 54% se izjasnilo da najveći uticaj i pružanje realne slike dobijaju od roditelja. Na drugom mjestu se nalaze lični stavovi učenika 16% , dok na nešto manji broj ispitanika njih 13% utiče škola.

Na pitanje gdje se u Crnoj Gori obično može naći posao u željenoj oblasti 40% se izjasnilo da su to državne institucije, 5% lokalna uprava i 19% privatni sektor.

Ono što je ohrabrujuće je da njih 59% želi da nastavi dalje školovanje i usavršavanje, dok 25% nakon završetka srednje škole planira odmah zaposlenje.

Rezultate istrazivanja mozete pogledati ovdje.

Ostavi komentar