Kafić je mjesto gdje se najčešće dešava seksualno uznemiravanje

Gradjanke i studenkinje, kao i srednjoškolke u više obrazovnih ustnova i gradova na sjeveru Crne Gore, upoznate su sa ili su doživjele seksualno uznemiravanje i ucenjivanje.

Ovo su neki od zaključaka upravo završenog istraživanja o problemu seksualnog uznemiravanja na uzorku od 300 gradjanki sa područja opstina Berane, Andrijevica, Plav i Rožaje.
U istraživanju koje je sprovedeno krajem januara i početkom februara, analizirani su podaci o prisutnosti seksualnog uznemiravanja, o pojedinačnim slučajevima, te o očekivanjima šta je na institucijama da rade u vezi s ovim problemom.
Rezultati pokazuju da ispitanice umiju da definišu seksualno uznemiravanje i ucjenjivanje i znaju da razlikuju lakše i teže oblike istog.

Najzastupljenije je neželjeno diranje, grljenje i ljubljenje, a slijedi i dobijenje neželjenih seksualno eksplicitnih i uvredljivih SMS poruka i video sadržaja kao i raznih seksualno-sugestivnih komentara.

Najčešće mjesto gdje je dolazilo do seksualnog uznemiravanja, novodi se kafić i uglavnom je učinjeno od poznate osobe.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta “Nema opravdanja za nasilje” koji se sprovodi u partnerstvu sa NVO “Glasnici nade” a koji je podrzan od strane Ministartva rada i socijalnog staranja.

Vise detalja o samom istrazivanju, mozete naci ovdje.

 

Ostavi komentar