Kome smetaju djecija igralista?

Uništena su skoro sva igrališta u Beranama, cime je po ko zna koji put, neko ostavio djecu bez njihovog srecnog utocista. Iako djecija igralista, predstavljaju jedno od omiljenih mjesta za okupljanje i druženje mališana, neko ipak smatra da djeca iz naseg grada, ne bi trebalo da se igraju.

Koalicija „Zdravo Berane“ je odmah po preuzimanju vlasti, posebnu pažnju posvetila svojim najmladjim sugradjanima, na nacin sto su izgradili vise djecijih igralista na teritoriji opstine, te na taj način obezbjedili siguran prostor za dječiju igru.

Ipak, sav trud lokalne uprave (koji i mi kao nevladina organizacija pohvaljujemo) bio je uzaludan. Skoro sva igralista u užem gradskom jezgru su devastirana i uništena u rekordnom roku. Nova igrališta i mobilijar u njima, nisu potrajala ni mjesec dana, a neko je vec otkinuo ljuljašku, polomio klackalicu, pa čak iskrivio i metalnu šipku.

Prema nasim saznanjima, ovaj varvarski cin je djelo vise pojedinaca koji nisu željeli na ovim mjestima vidjeti dječija igrališta, smijeh i sreću najmlađih, te su uprkos saglasnosti lokalne uprave za gradnju novih djecijih igralista na javnim površinama, pravdu uzeli u svoje ruke i uništili iste.

Najveći procenat oštećenja nastao je nasilnim i neprimjerenim odnosom pojedinaca, koji najčešće tokom večernjih sati, ali i tokom dana, lome, otuđuju, oštećuju, kao i pale vatru u parkovima.

unisteno igraliste

Za održavanje čistoće dječijih igrališta zaduženo je preduzeće D.O.O „Komunalno“, međutim, kako kažu, nemar sugrađana koji, i pored toliko korpi za otpatke smeće ostavljaju svuda iza sebe, prevazilazi njihove mogućnosti.

Za ovakve postupke, jos uvijek niko nije odgovarao i ostace tako, sve dok nadležni ovaj problem ne rijese na adekvatan nacin, koji ce se razlikovati od svih dosadasnjih. Najčešće su počinioci maloljetna lica, što podrazumijeva veoma složenu zakonsku proceduru za njihovo sankcionisanje.

Da li je reč o višku energije, gruboj igri adolescenata ili nečem trećem, ne znamo, ali znamo da parkovi i djecija igralista uljepšavaju sivilo grada i treba da predstavljaju mjesto gde se osećamo relaksirano i sigurno, te bi trebalo i da povedemo više računa o njima. A ukoliko ne možemo da doprinesemo da budu bolji, ne treba ni da ih uništavamo.

Ostavi komentar